| Tytuł: | paradontoza |
| Autor: | marysia 18.5.2010, 15:09 |
| To choroba, która po cichu i w ukryciu wydząca ogromne spustoszenie. Czasem nawet twój dentysta nie widzi, .że pod dziąsłami dzieje się coś złego. Gdy trawiać do specjalisty, często jest już za późno. I co wtedy? Ja tak właśnie mam. Zanik kości. Ząbki wszytkie ok, ale obniżone dziąsła i ryzyko, że kiedyś mi wypadną zęby. A mam dopiero 32 lata. | |
| Autor: | ada 18.5.2010, 15:09 |
| z tą chorobą, mnie też to dotknęło po mamie i babci, które niestety dowiedziały się zbyt póxno na co cierpią i potraciły zęby. Ja na szczęście swoich nie stracę,choć było blisko.pozdraiwam i życzę wytrwałości. | |
| Autor: | magda 5.1.2011, 18:36 |
| Ada- przeczytrałam Twój tekst i pocieszyło mnie to, co napisałaś- a mianowicie, że nie stracisz zębów. Powiedz proszę jak tego dokonałaś- gdzie się leczysz???Ja też mam paradontozę:( Moja mama i moja siostra ale myślałam, że mnie to ominęło ponieważ mam naprawdę piękne zęby: równe, białe xxx zanikają mi kośxxx specjalisty trafiłam przypadkiem. Kolczyk w języku uszkodził mi dziąsła i przzerażona zrobiłam pantomogram poczym okazało się, że mam zaawansowaną paradontozę! Moj stomatolog nigdy tego nie zauważył mimo, że choroba jest już naprawdę rozwinięta jak na mój wiek. Mam 27 i przyzwyczaiłam sie do pięknego uśmiechu:( Jest to dla mnie ogromny cios!!! 21 lutego idę na kieretaż i mam nadzieje, że choroba się zatrzyma. | |
| Autor: | Aga 21.1.2011, 14:23 |
| MAM TEN SAM xxx JUŻ PO KIRETAŻACH,NAJGORSZE PRZEDEMNĄ.BOJĘ SIĘ OKROPNIE.ŻEBYM JESZCZE MIAŁA PEWNOŚC ŻE TO POMOŻxxx SĄ STRASZNIE xxx WIEM CO ROBIĆ.CZY JEST KTOŚ KTO PRZESZEDŁ JUŻ PRZEZ TO xxxĘ NIECH SIĘ WYPOWIE,CZY TE ZABIEGI POMOGŁY? | |
| Autor: | Ania 8.2.2011, 21:52 |
| Mam pytanie ile kosztuje seria takich zastrzyków? | |
| Autor: | Weronika 18.3.2011, 13:45 |
| Ja mam 23 lata przez 7 lat nie chodziłam do dentysty z własnej glupoty tłumacząc się strachem wczoraj się dowiedziałam u dentysty ze mam parodontozę zaawansowany zanik kości i ze za kilka lat będe mogła palcami wyciągac sobie pojedyncze zęby jak dla mnie szok z przodu mam piekne równiutkie bialutkie ząbki jednak dwa siekacze na dole od strony zewnętrznej do połowy odsłoniete pokryte kamieniem zęby. nie wiem co robić jak temu zapobiec lekarz kazał wykupic mi jakies płyny do płukania i wyciągnąc kolczyka z języka bez zastanowienia to zrobiłam i żałuje ze go w ogóle miałam przez 5 lat bo to on spowodował chorobę moich dziąseł | |
| Autor: | kamil 15.8.2011, 08:57 |
| Ja mam 19 lat i juz od...kurcze nie pamietam ale dlugo 2-3 lata ruszają mi sie zęby chodzilem do dentysty [przez kilka miesięcy co 2 tygodnie i ciągle mi tylko kamień usuwał i recepte wypisywał stosowałem rozne płyny maście antybiotyki i nic nie pomogło cały czas mam obluzowale zęby... juz nie wiem co mam robic... | |
| Autor: | kasia 11.1.2012, 18:52 |
| mając nabrzmiałe ciemne dziąsła i krwawiące, zaczęłam masować palcem namoczonym w propolisie, pomaga. Masować nalezy kilka razy dziennie. | |
| Autor: | dorota 1.2.2012, 11:43 |
| ja mam ten sam problem,mam 30 lat i zanik kosci!mialam robiony kieretaz prawie rok temu i znow powrot nastapil!umowiona jestem na wizyte ,kolejny kieretaz.Juz mam dosc a co najgorsze juz ruszaja mi sie dwa zeby przednie!Czy ktos mial tyle samo robiony ten kieretaz,czy cos pomoglo!bo u mnie narazie bez zmian!pozdrawiam | |
| Autor: | misiek 3.2.2012, 20:51 |
| Moja żona miała problem z parodontozą. Początek choroby i jak czytam Wasze posty,gdyby nie to, że ma kręćka na punkcie zębów, pewnie by wpakowała się w kłopoty przegapiając objawy. Tym bardziej, ze dentysta stwierdził, że zaczerwienione dziąsła to nie powód do paniki przy tak ładnych ząbkach, a lekkie sporadyczne krwawienia to wynik nadmiernego szczotkowania :). Od znajomej jakimś cudem dowiedziała się o teście na parodontozę, który wykrywa ją już w bardzo wczesnym stadium. Skontaktowała się, dostała \\\"wykałaczki\\\" do pobrania próbek, wysłała je do Niemiec a po kilku dniach wyniki i określenie odpowiedniego antybiotyku \\\"pod\\\" wykrytą bakterię. Dentysta \\\"odpuścił\\\" i przepisał co potrzeba :) Póki co spokój :) Fakt, że żonka dba o ząbki solidnie. Nie wiem czy można, ale dam namiary na polską stronę z tym testem. Wcześniej była chyba trochę inna grafika. xxx Jak dla mnie, to chyba najważniejsza jest higiena. Nie ma co odpuszczać sobie dokładnego mycia ząbków i to nie tylko raz na dzień :) Pozdrawiam wszystkich i życzę wytrwałości w walce z paradontozą. | |
| Autor: | misiek 3.2.2012, 20:58 |
| Hmm... niestety nie pomogę, bo wyiksowało adres strony. Czyli jednak nie można zamieszczać adresów :) Jeszcze tylko raz spróbuję w okrojony sposób: xxxtop Pozdrawiam | |